Ми втрачаємо медицину!

МИРОПІЛЬСЬКА  С Е Л И Щ Н А   Р А Д А

13033, смт. Миропіль, вул. Центральна,  38

депутат Мельник Олена Петрівна

Голові Миропільської селищної ради Гиндичу Валерію Петровичу

ДЕПУТАТСЬКЕ  ЗВЕРНЕННЯ

Шановний  Валерію Петровичу !

Виборці та громада, працівники амбулаторії  загальної практики сімейної медицини та територіального центру, відділення денного перебування вітають рішення сесії районної ради про передачу у комунальну власність  Миропільської селищної ради із спільної власності територіальних громад сіл та селищ Романівського району комунальних закладів охорони здоров’я Миропільської АЗПСМ,  Дертського ФП,  Колодяженського, Пилипо-Кошарського  ФАПів,  з подальшим повним  бюджетним розмежуванням,  плекають надію на подальші кроки з реальної реформи децентралізації,  та одночасно занепокоєні проблемами, що впливають на можливість надання послуг населенню,  та які мали б бути вирішеними за шість місяців діяльності Миропільської ОТГ.  

Проблеми, що потребують термінового вирішення наступні:

1.     На момент бюджетного розмежування та прийом закладів охорони здоров’я у комунальну власність Миропільська селищна рада мала б створити заклад охорони здоров’я, як юридичну особу. Несвоєчасне створення закладу охорони здоров’я, як юридичної особи, може призвести до неможливості забезпечення своєчасного прийняття по переводу працівників у медичний заклад з  збереженням медичного і безперервного  стажу.

2.      Несвоєчасність узгодження  питань з приводу переводу працівників  призведе до порушення вимоги ч.3 ст.24 КЗпП України, згідно якої працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом, та повідомлення органу Державної фіскальної служби.  Перебування медичних працівників у трудових відносинах безпосередньо із Миропільською селищною радою  призведе до неможливості віднесення даного періоду роботи до медичного стажу, зокрема зарахування до стажу, який дає право на пільгову пенсію, що приведе до подальших втрат коштів працівників при нарахуванні пенсії. 

3.     Новостворений заклад охорони здоров’я змушений буде провадити діяльність без ліцензії, так як за шість місяців повноцінної діяльності Миропільської селищної ради ми не спромоглися організувати роботу з її отримання. А швидке (на протязі місяця) отримання ліцензії на  медичну практику можливе лише з залученням приватних фірм, що цим займаються і пов’язане з додатковими витратами коштів з бюджету Миропільської громади. Діяльність пов’язану з обігом наркотичних засобів теж проводити не можливо, так як отримання ліцензії на це не здійсненно.

 

 

Зрозуміло, що на перехідний період, до моменту створення нового закладу охорони здоров’я в нашій селищній раді, є можливість делегувати   функції з медичного обслуговування громадян  районному закладу охорони здоров’я, що тимчасово вирішить питання. Але чи є сенс і далі, делегуючи ці повноваження, віддавати медичну субвенцію і оплачувати роботу районних працівників? Чому не створити орган управління охороною здоров’я  в Миропільській селищні раді (в будь-якому форматі), створивши при цьому робочі місця і отримуючи в громаду податки. Який ще потрібен час для перехідного періоду? Коли Миропільська ОТГ почне в повному обсязі використовувати надані законом повноваження?

На погляд виборців кошти медичної субвенції державою та кошти з бюджету громади мають бути використані на покращення якості медичного обслуговування населення Миропільської ОТГ, а не подальше утримання районних чиновників від медицини.

Маю за честь довести до Вас переконання виборців про те,  що реформа децентралізації  однією з основних цілей ставила наближення громадян до вирішення важливих питань самоврядування. В Миропільській ОТГ не те що громадяни, а навіть депутати (за виключення декількох) не залучені до вирішення питань, в конкретному випадку медичного забезпечення населення, а взагалі і  інших – громада не знає, як має функціонувати освіта, які плани розвитку ОТГ, тощо. Наголошую на тому, що джерелом влади в Україні є народ, і рішення будь-яких значимих  питань життя громади, а особливо питань медичного забезпечення, надання освітніх послуг, без залучення широкого загалу призведе до невдоволення населення. Прошу не забувати, що бюджет громади і держави формується за рахунок податків платників-громадян, і вони, громадяни, мають самостійно вирішувати, як організовувати своє життя. Селищна рада і голова є всього лише виконавцями  волі громади.

ПРОПОНУЄМО:

- терміново прийняти міри до обов’язкового залучення громади до вирішення нагальних питань розвитку Миропільської об’днаної територіальної громади;

- терміново прийняти міри по недопущенню проблем, що означені вище, створивши юридичну особу – заклад охорони здоров’я в Миропільській ОТГ, з подальшим швидким покращенням якості медичного обслуговування населення. 

Маю надію на відповідь на питання в відведений законом термін. Готова включитись в термінову роботу з вирішення проблем, як депутат та  лікар.

 

29 червня 2017 року    Депутат Миропільської селищної ради

                                                     Мельник Олена Петрівна.